Om poesimaskinen

Foto: Poesimaskine på Roskilde Bibliotek

Poesimaskine på Roskilde Bibliotek

Teksterne på denne blog er genereret af den interaktive litteraturinstallation “Tilfældigvis er skærmen blevet blæk”, som Roskilde Bibliotekerne sender rundt i Danmark.

Poesimaskinen blev præsenteret første gang på Roskilde festival 2012 som en del af projektet Litteraturen finder sted. Siden har den turneret rundt på danske biblioteker. Følg projektet på www.netlitteratur.dk. Århus Universitet har en oversat engelsk version, som kan følges på inkafterprint.dk. Her følger en introduktion til værket.

Hvad
Installationen består af: en skærm, en computer, en bonprinter og 3 bøger. I hver af bøgerne er der indbygget sensorer, der kan registrere tryk. Ved at trykke på bøgerne, kan man skabe et digt, som automatisk printes ud på en bonprinter, og som man kan tage med sig.

Hvordan
Når installationen er i stilstand, vises et ordhav. Når man løfter en af bøgerne, kommer et hvidt tekstfelt til syne midt i ordhavet. Dernæst kommer der en tekstlinje frem. Ved at trykke på bogen kan man ændre på teksten. Der er yderligere to grader af teksten ud over den, som først optræder. Ved at fastholde trykket, vælger man den grad, man gerne vil have. Så ryger tekstlinjen ind på plads på det hvide tekstfelt og en ny fremkommer. Man fortsætter sådan, indtil digtet er færdigt. Dernæst printes det automatisk ud på en bonprinter og man kan tage det med sig.
Bemærk: Der er forskellige tekster tilknyttet hver bog. Ved at bruge forskellige bøger, kan man altså skabe forskellige tekster. Man må gerne bruge flere bøger på én gang.

Hvorfor
Formålet med værket er at vise ét af de træk, der ofte gør sig gældende i digital litteratur; nemlig at brugeren skal gøre noget med værket for at få det til at give mening. Her skal man selv være aktiv, for at der bliver skabt et digt. Det er først gennem brugerens interaktion med værket, at man egentlig kan tale om, at der er et værk.
Værkets lydbillede har – ud over at det er en del af værket – til formål både at skabe et lydligt rum for installationen, og at gøre det tydeligt, hvem der interagerer med hvilken tekst i værket, når der er flere, der leger med det samtidigt.
Mange af de nye litterære tendenser, der fremkommer i disse år – som f.eks. digital litteratur eller performancelitteratur – skaber nye, spændende udfordringer for bibliotekets formidling. Projekt “Litteraturen finder sted” havde til formål at finde løsninger på disse udfordringer.
Projektet fik midler fra Kulturstyrelsen og sluttede i marts 2013.  Poesimaskinen har siden levet sit eget liv.

Hvem
Tilfældigvis er skærmen blevet blæk er skabt af Roskilde Bibliotekerne i samarbejde med Digital Urban Living, CAVI & Tekne produktion, Aarhus Universitet.
De ca.1000 linjers tekst, der danner basis for brugernes digte, er skrevet af Peter-Clement Woetmann.

3D programmering:
Jonas Oxenbøll Petersen, Janus Bager Kristensen, Rolf Bagge
Design & konceptudvikling: Jonas Fritsch, Lasse Steenbock Vestergaard, Søren Pold, Martin Campostrini, Allan Thomsen Volhøj, Ann Luther Petersen
Lyddesign: Rune Wehner
Forfatter: Peter-Clement Woetmann

 

 

 

 

 

En tanke om "Om poesimaskinen"

  1. Pingback: Ink After Print - Søren Pold - Kirjastokaista

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *